Y.2.3. : Sembolik olmayan çıkarma
Sembolik olmayan çıkarma işlemi, sayıların ve işlemlerin sayısal semboller (örneğin, “-”, “=”) yerine nesneler, resimler veya diğer görsel temsiller aracılığıyla ifade edildiği bir yaklaşımdır.
Bu yaklaşım, matematik öğreniminin başlangıç aşamalarında öğrencilerin soyut matematiksel kavramları somutlaştırarak daha iyi anlamalarını sağlamak için kritik öneme sahiptir. Sembolik olmayan çıkarma, özellikle erken matematik eğitiminde, öğrencilerin sayısal ilişkileri ve işlemleri somut bir biçimde görmelerine ve anlamalarına olanak tanır, bu da onların matematiksel düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
10 içerisinde sembolik olmayan çıkarma işlemi öğretiminde, DokunSay Noktalı Sayı Çubukları gibi materyaller kullanılarak öğrencilere 10’a kadar olan sayılarla çıkarma işlemleri somut bir şekilde gösterilir.
Örneğin, bir öğrenciye 5’ten 2 çıkarması istendiğinde, öğrenci 5 noktalı bir çubuk alır ve bu çubuktan 2 noktayı çıkarır. Geriye kalan 3 nokta, çıkarma işleminin sonucunu görsel olarak temsil eder. Alternatif olarak, öğrenci 5 noktalı bir çubuk üzerindeki 5 puldan 2’sini alıp yana koyarak, kalan 3 pulun çıkarma işleminin sonucunu temsil ettiğini görebilir.
Bu yöntem, öğrencilerin çıkarma işlemini elle tutulur ve anlaşılır bir biçimde kavramalarını sağlar.
İlgili Oyun
Geriye Say
Çocuklara noktalı sayı çubukları materyali üzerinden eğlendirerek geriye doğru sayma ve çıkarma çalışmaları yapmayı amaçlamaktadır.